Facebook Logo
Новини
Академично-студентски семинар "Срещу политическия монопол върху историята: Другият разказ за Майските протести 1989 г. – 20 години по-късно" print
Автор : Леа Вайсова
2009-05-23


Организатор: Асоциация на Студентите по Социология в СУ (АСССУ)

С подкрепата на: Български хелзинкски комитет, Център за култура и дебат „Червената къща”, СУ”Кл.Охридски” – катедра “Социология” и научно-изследователски проект "Нация и гражданство" към Изследователски център по социални науки в катедра "Социология", СУ

Медийни партньори: Медиапул, Сп. Диалог, Сп. Либерален преглед, Сп. Обектив

Семинарът обсъжда демократичната съпротива на легалните турски неформални организации в България като част от общата съпротива срещу Комунистическия режим в страната в периода 1988-1989 г.

Акцент в дебата e играта на „котка и мишки” между централната власт и неформалните организации в контекста на репресивния характер на режима с неговия агентурен апарат, идеологическата пропаганда, обработване на общественото мнение чрез разпространение на слухове, насилствено експулсиране, провокиране на масово изселване, жестоки репресии и т. н.

Целта е да се реконструират събитията около най-масовия протест в България по времето на комунистическия режим след селските бунтове от 50-те години на миналия век. Ще бъдат представени документални филми и звукозаписи, а също така и откъси от художествени филми, пресъздаващи тези събития. Гости ще бъдат техните сценаристи и режисьори.

На семинара говорят преки участници в организирането и осъществяването на Майските протести. Те ще споделят своите преживявания и граждански позиции.

В дискусията участват и изследователи на Майските протести от 1989 г.

 

За повече информация виж www.asssu.eu

 


Коментари
Само регистрирани потребители могат да коментират! Моля, влезте в системата.
Последни новини
Архив на новините
Вход:
Потребителско име
Парола за достъп
Тагове