Facebook Logo
Новини
Политически и икономически инструментализации на Болонския процес print
Автор : Леа Вайсова
2011-03-20

Културният център на Софийски университет "Климент Охридски", Изследователски център по социални науки към Катедра "Социология", СУ "Св. Климент Охридски", Асоциация на студентите по социология от СУ "Св. Климент Охридски" ви канят на лекцията на проф. Жил Руе и дебат на тема: Политически и икономически инструментализации на Болонския процес

21 март, понеделник, 18 часа

Нова конферентна зала на СУ „Св. Климент Охридски”, Северното крило Осигурен е превод!

Жил Руе е професор в Университета Париж "Рене Декарт", Ръководител на Катедра "Жан Моне" за интердисциплинарни изследвания върху ЕС в Банска Бистрица, Словакия и аташе за университетско и научно сътрудничество при Френско посолство в София. За лекцията и автора: Жил Руе е професор по науки за образованието, член на Изследователска група за Европа на културата и солидарността (GEPECS) към Университета Париж “Рене Декарт”, и професор по европейски науки в университета „Матей Бел” в Банска Бистрица (Словакия). Ръководител е на Катедра Жан Моне ad personam „Идентичност и култури в Европа”, автор на около 10 монографии и на повече от 80 статии, съставител на двадесет колективни издания. Член на издателския съвет на поредицата „Европейски съседства” и съдиректор на поредиците „Европа на университетите” и „Идентичност и култури в Европа”, в издателство Bruylant, Брюксел, както и на поредицата „Локалнобглобално” на издателство “L’Harmattan”. Сътрудник е на списание „Sens public” и член на научния комитет на междууниверситетския център по унгарски изследвания.

Жил Руе е координатор на програма ТЕМПУС (1993 – 2002), след това експерт на Европейската комисия (2002 – 2004). Бил е аташе по научното, техническото и университетското сътрудничество на Посолството на Франция в Словакия между 2004 и 2008 г. От декември 2011 е аташе по университетско и научно сътрудничество към Посолството на Франция в България.

Анотация : Болонският процес е бил предмет на множество негативни и отхвърлящи го реакции. Освен това той се е самоинструментаризирал, защото е поставил на първо място - и може би прекомерно - не толкова ценностите колкото средствата, инструментите. А това само е допълнило различните несъгласия с него. Целта „да се постави студента в центъра на устройството” изглежда доста илюзорна. Илюзорна е и интеграцията посредством участници в една „култура на оценяването”. Най-вече когато техническите елементи са взели превес; когато начините на участие на студентите не винаги са приравними, генерализируемим; когато се е наложила нова менажерска логика, в контекста на бюджетно намаление и прилагане на критерии за ефикасност.

Трябва да се отиде отвъд констатацията, често точна, за нарастващата липса на връзка между действащите лица, студенти, професори и менажери. Защото новите състезания трябва да се разтворят в нови съюзявания и да се впишат в настоящото развитие на употребите, в реалността на мрежовите структури. Университетите, производители на знания, са самите те мрежи, които биха могли да се развиват само зачитайки академичните традиции, създавайки в същото време условията за едно ново (?) демократично функциониране. Става дума за това да се върнем към самите източници на Болонския процес.

Коментари
Само регистрирани потребители могат да коментират! Моля, влезте в системата.
Последни новини
Архив на новините
Вход:
Потребителско име
Парола за достъп
Тагове