Facebook Logo
Новини
Call for Papers print
Автор : Невена Германова
2011-04-04

Тема на броя:

Нация и гражданство

Сп. Критика и хуманизъм, кн. 37, бр. 2 / 2011

Водещи брой: Албена Хранова, Милена Якимова

Анотация

Този том на Критика и хуманизъм представя резултати от изследователския проект „Нация и гражданство”, финансиран от Фонд научни изследвания. Какви са точките на съприкосновение и консенсус, на разрив и конфликт между фигурите на мислене и употреба на „националното”, „българското”, „нашето” и „гражданското” в институционална среда, от една страна, и в неинституционални граждански среди, от друга страна: това е водещият въпрос на този изследователски проект. Целта на броя на КХ е чрез привличането и на други текстове да разшири концептуалния хоризонт на проблематиката в следните насоки:

- концептите за «нация», «национализъм» и «гражданство» в теоретичния режим на тяхното съвместяване и/или противодействие;

- евентуални компаративистични аспекти на тази проблематика в балканския и европейския контексти;

- антропологически и социални измерения на съвместяването и/или противопоставянето на «националното» и «граждансктото» в институционалните и всекидневните практики и дискурси.

Срок за депозиране на текстове: 1 септември 2011 г.

Всички депозирани текстове ще бъдат разглеждани, ако са по темата на броя и изпълняват изискванията за публикуване в сп. Критика и Хуманизъм.

 

 

Коментари
Само регистрирани потребители могат да коментират! Моля, влезте в системата.
Последни новини
Архив на новините
Вход:
Потребителско име
Парола за достъп
Тагове