Facebook Logo
Новини
Изчезваща София print
Автор : Невена Германова
2011-10-26

По време на Sofia Architecture Week 2011 ви каним на разходка из  Изчезваща София.  За ваше улеснение сме приготвили карта с архитектурни и биографични забележителности на рушащи се софийски къщи. Мястото е Перформ Бизнес Център, на пл. Позитано 2.
Всички познаваме типичните образи на град София от пътеводителите и пощенските картички. Те показват представителни за града места – Храм-паметника „Александър Невски”, Народния театър „Иван Вазов”, църквата „Света София” и т.н.
Съществуват обаче и други „образи” на града - също представителни за архитектурата и културата на София, но оставащи незабелязани във всекидневния ни маршрут.
Виждате ли изчезващия град?
Всеки ден на мястото на стара къща изниква нова кооперация или проблясваща бизнес сграда. София губи не само своята архитектурна история, но и биографията на своите обитатели.  В София има места, които вече не съществуват, но са били важна част от живота на хората в града. Няма ги вече „Феята” и „Ропотамо”, киното “Модерен театър”, Пивоварната на “Прошек”. Много от нас не си спомнят за тези места, други дори не знаят къде са се намирали.
След приключването на “туристическата обиколка”, ви приканваме да спазим традицията: да си вземем за спомен или да изпратим картичка на посетените “забележителности”, за да помним, че и ние сме част от тази рушаща се история на града.
Картата „Изчезваща София” е част от проекта „Картография на изчезващата памет. Биографични портрети на рушащи се къщи от „стара” София”

Коментари
Само регистрирани потребители могат да коментират! Моля, влезте в системата.
Последни новини
Архив на новините
Вход:
Потребителско име
Парола за достъп
Тагове