Facebook Logo
Новини
Отворен граждански форум „От места в НУЖДА към места за ОБМЕН print
Автор : Вероника Димитрова
2014-06-16

На 27 юни от 18 часа в двора на 49 ОУ „Бенито Хуарес” ще се проведе първият граждански форум „От места в НУЖДА към места за ОБМЕН” в рамките на „Проект за градско обновяване с младежко участие – СМЕН“.

Проектът има за цел да насърчи по-активното отношение на гражданите към средата, в която живеят и да предложи идеи за положителна промяна. СМЕН е подход за Сканиране на МЕста в Нужда. Два месеца доброволци младежи претърсваха и сканираха шарения постмодерен пейзаж на район Подуяне, общуваха с обитателите и откриха десетки любопитни места, които са запустели, разпадащи се или натоварени с отрицателно съдържание.

Ще споделим впечатленията си от Сканирането на МЕста в Нужда

Ще разгледаме 7 подбрани пространства от целия район с ключови места в нужда.

Ще зададем възможни посоки за това как тези места в нужда да се превърнат в места за ОБМЕН и да катализират по-широка положителна промяна.

ЗАЕДНО ще обсъдим:

  • Кои и къде са най-проблемните и най-харесваните места на район Подуяне?
  • Какво предричат за района плановете за устройство, за градско обновяване и развитие на София?
  • Какво по-добро бъдеще можем да предложим за местата в НУЖДА за да се превърнат в места за ОБМЕН?
  • Как всеки може да участва с идеи, средства и действия в промяната на градската среда?
  • Как продължава проектът СМЕН и под какви форми може да се включат гражданите на района?

На форума са поканени всички граждани, които се интересуват от район Подуяне и неговото бъдеще. Заедно с доброволците-търсачи, представителите на районната администрация и екипът на проекта събрал млади урбанисти, архитекти, ландшафтни архитекти и градски изследователи ще предложим нов подход на взаимодействие за градската среда.

В дните след форума район Подуяне ще бъде и първата спирка от „Пътуващата работилница” на Destructive Creation, които спечелиха конкурса "Предизвикай София“ с „Мобилна работилница за граждански инициативи". Артистите ще ударят едно рамо на СМЕН със своя бус в избрано място, което ще оповестим на форума.

Очакваме ви на форума!
 „Проект за градско обновяване с младежко участие - СМЕН“ се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014 и се изпълнява в партньорство  между Сдружение Див Рошков, Сдружение Трансформатори, Фондация за общностно развитие (ФОРА) и Граждански инициативи (Сърбия)
 
Следете ни на:
http://smenmap.bg/
https://www.facebook.com/culturemapbg?fref=ts

Коментари
Само регистрирани потребители могат да коментират! Моля, влезте в системата.
Последни новини
Архив на новините
Вход:
Потребителско име
Парола за достъп
Тагове